Ríbezľový koláč starej mamy

1118224445.jpgCesto: 140 g práškového cukru, 140 g masla, päť žĺtkov, 250 g polohrubej múky, 150 g pomletých orechov, pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva Plnka: 100 g práškového cukru, tuhý sneh z piatich bielkov, 50 g kryštálového cukru Čítajte viac...

Perky

1118224366.jpgCesto: 500 g hrubej múky, jedno vajce, 200 ml vody, soľ Plnka: slivkový lekvár Na potretie: rozpustené maslo Posýpka: strúhanka, masť
Z múky, vody, vajca a zo soli vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a necháme chvíľu odstáť. Rozvaľkané cesto nakrájame na štvorce. Do stredu štvorca dáme slivkový lekvár. Naplnený štvorec preložíme a konce dobre pritlačíme. Uvaríme vo vriacej vode. Po uvarení a odkvapkaní potrieme rozpusteným maslom a obalíme v posýpke.

Posýpka: Strúhanku a masť zmiešame a pomaly opekáme v panvici na slabom ohni.

Olejový kysnutý koláč

1118224201.jpg700 g polohrubej múky, 30 g droždia, 200 ml mlieka, dve lyžice cukru, 200 ml oleja, jedno vajce, tri žĺtky, soľ, 200 g slivkového lekváru Plnka: 500 g tvarohu, jedno vajce, jedno vrecúško škoricového cukru, 50 g práškového cukru, dve lyžice hrozienok namáčaných v rume Čítajte viac...

Pagáčiky škvarkové

1118224290.jpg150 ml mlieka, jednu lyžičku cukru, 20 g droždia 300 g hrubej múky, jednu lyžičku soli, 200 g mletých škvariek, dva žĺtky, tri lyžice kyslej smotany, dve lyžice bieleho vína, jedno vajce
Do vlažného mlieka pridáme cukor, rozdrobené droždie a necháme vykysnúť. Na dosku dáme múku, premiešame so soľou, pridáme zomleté škvarky, žĺtky, smotanu, víno a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkáme, zložíme ako obálku, prikryjeme hrncom a tridsať minút necháme kysnúť. Postup opakujeme trikrát. Nakoniec cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm, povykrajujeme malé kolieska, rozložíme na plech a necháme kysnúť asi dve hodiny. Potrieme vajcom rozšľahaným so soľou a vo vyhriatej rúre upečieme dozlata.

Jemný koláč s makovou plnkou

1118224018.jpg230 g hladkej múky, štipku soli, 60 g práškového cukru, 150 g masla, dva žĺtky, citrónovú kôru Plnka: 300 g pomletého maku, 100 g práškového cukru, jeden balíček vanilínového cukru, 250 ml mlieka Bielkový sneh: päť bielkov, 150 g kryštálového cukru Čítajte viac...